top of page
Female Speaker

Geschiedenis

Onze drie scholingscentra omvatten samen meer dan 30 lokale verenigingen binnen de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Zij genoten jarenlang van de nodige administratie voor de vormingen die zij aan hun publiek aangeboden hebben. Jaarlijks vonden meer dan 300 cursisten de weg naar onze cursussen, een veelvoud daarvan kon genieten van meer dan 200 korte vormingen.

​

De afgelopen jaren stond samenwerking tussen onze scholingscentra centraal. Wanneer bijvoorbeeld het toegekende budget van het Departement Landbouw en Visserij ontoereikend was om te voldoen aan de vraag naar opleidingen; zowel korte vormingen als cursussen, konden wij rekenen op solidariteit tussen onze scholingscentra. De korte vormingen en cursussen werden aangevraagd over de provincies heen om ons publiek van scholing te voorzien. Onze organisatie is dus gewend aan samenwerking en daardoor is onze vereniging laagdrempelig en proactief.

20220918_100819_edited_edited.jpg

Toekomst

We plannen dit beleid verder te zetten en door samenwerking uit te breiden, kostenefficienter te maken en een groter publiek te kunnen voeden met hun vraag naar opleidingen.

​

Korte vormingen en cursussen kunnen eenvoudiger aangeboden worden over de provinciegrenzen heen. Door gebruik te maken van digitale opleidingen kan ook moeiteloos een groter publiek bereikt worden terwijl de vormingskosten gelijk blijven. Op die manier werken we voordeliger en dragen we dezelfde waarden uit over een groter deel imkers.

​

Samen met de andere Vlaamse provincies plannen we ook werk te maken van een nieuw universeel en volledig leerplan dat kan/moet gebruikt worden voor alle afdelingen binnen Vlaanderen. De traditionele aspecten zoals duurzaam imkeren, bijengezondheid & -ziektes, nieuwe imkertechnieken en innovaties komen aan bod.

In het verleden werd er ook al werk gemaakt van een éénvormige starterscursus voor alle startende imkers in Vlaanderen, deze moet als leidraad dienen om de aspirant imkers alles bij te brengen in onze bijenwereld.

​

De belangrijkheid voor gevorderden cursussen, lesgever cursussen en bijscholingingen voor de lesgevers neemt toe. Er wordt hier te weinig budget voor vrijgemaakt en deze stilstand zorgt voor achteruitgang in de kennis van onze bijen en bijenwereld. Hierop dient opnieuw ingezet te worden zodat we hier echt vooruitgang kunnen maken.

 

Als kers op de taart bestaat de ambitie om één digitaal platform te bouwen waar zowel het bestuur van imkersbonden, lesgevers en cursisten terecht kunnen. Het is de bedoeling dat zij daar de volgende activiteiten kunnen uitvoeren:

  • eenvoudiger informatie opzoeken over opleidingen: bekendmakingen en agenda

  • eenvoudiger informatie opzoeken over lesgevers (cfr. certificaten)

  • nodige administratie uitvoeren om opleidingen aan te vragen

  • inschrijven voor vormingen en cursussen door cursisten

  • invullen van evaluaties van lessen en lesgevers door cursisten

bottom of page